Sluiten
 • Omgeving
 • Totaaloverzicht
 • Willem Burger Kwartier
 • Grote Zaal Kwartier
 • Jurriaanse Kwartier
 • Omgeving en routebeschrijving
 • Totaaloverzicht
 • Begane Grond
 • Derde verdieping
 • Vierde verdieping
 • Begane grond
 • Eerste etage
 • Begane grond
 • Eerste verdieping

De Doelen

De Doelen is een veelgeroemd concertgebouw en een state-of-the-art congresgebouw. In deze combinatie van twee functies is de Doelen veruit de grootste van Nederland. In de Doelen vinden jaarlijks ruim 1.200 evenementen plaats, waaronder zo’n 600 concerten in alle genres: van klassiek tot wereldmuziek en jazz. Als congresgebouw ontvangt de Doelen jaarlijks de bezoekers van 600 congressen en evenementen. De Doelen is tevens een geliefde locatie voor spraakmakende internationale evenementen, waaronder het International Film Festival Rotterdam en het Gergiev Festival.

Het monumentale gebouw staat letterlijk midden in de stad, naast het Centraal Station en midden in het bloeiende stadscentrum met openbare gebouwen, kunstinstellingen, uitgaansgebieden en winkelstraten. Dit alles maakt de Doelen tot een factor van betekenis in het culturele en zakelijke leven, niet alleen in Rotterdam maar ook daarbuiten.

ARCHITECTUUR EN BOUW

Op 9 juli 1962 sloeg Eduard Flipse de eerste paal van het huidige gebouw: een ontwerp van de architecten E.H. en H.M. Kraaijvanger en R.H. Fledderus. Op 18 mei 1966 werd Concert- en congresgebouw de Doelen geopend en kon de tot in de 17e eeuw teruggaande traditie van een Rotterdams concertgebouw met de naam ‘de Doelen’ weer in ere worden hersteld. In 2000 werden op het dak en boven de oude binnenplaats nieuwe congres- en vergaderfaciliteiten gebouwd. In 2009 de Grote Zaal ingrijpend gerenoveerd, naar ontwerp van Kraaijvanger Urbis architecten.

Meer info over Rotterdam

CONCERTEN

In de Doelen vinden jaarlijks ruim 1.200 evenementen plaats, waaronder zo’n 600 concerten in alle genres: van klassiek tot wereldmuziek en jazz. De Doelen ontvangt jaarlijks 650.000 bezoekers, waarvan 450.000 voor de culturele functie. Als concertgebouw bekleedt de Doelen de tweede plaats in Nederland qua publieksbereik en onder de Rotterdamse podiuminstellingen veruit de eerste plaats.
De Doelen wordt ook wel het ‘hoofdpodium van het Rotterdamse muziekleven’ genoemd. Van alle Rotterdammers bezoekt circa 25% (jaarlijks) de Doelen. De zeer brede programmering, van grote publiekstrekkers tot specialistische concerten voor de doorgewinterde muziekkenner, van kinderconcerten tot concerten met muziek uit diverse herkomstlanden, maakt de Doelen een echt muziekhuis voor iedereen.

bekijk het complete concertoverzicht

50 jaar in dit gebouw, maar een geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen

De traditie van een concertgebouw met de naam de Doelen gaat terug tot in de zeventiende eeuw, toen na 1680 door een orkest van stadsmuzikanten regelmatig openbare concerten werden gegeven in ‘De Doele’ aan het Haagscheveer, dicht bij de Delftsche Poort. Dit gebouw verving sinds 1622 de daarvoor bestaande ‘St. Joris Doele’, vanaf de Middeleeuwen de sociëteit van het gilde van de voetboogschutters. De Doele was dus de plek waar men op ‘doelen’ oefende in het boogschieten en waar men zich na gedane arbeid overgaf aan de geneugten van drank en muziek van rondtrekkende muzikanten, om over andere zaken maar niet te spreken. In 1697 kreeg ‘de Doele’ van het stadsbestuur officieel toestemming om openbare concerten te geven, onder de voorwaarde dat dit ‘geschiede zonder de minste aanstotelijkheid off eenige drank zal mogen genuttigd werden’.

Bekijk het zalenoverzicht
Contact

Contact

De Doelen heeft jarenlange ervaring op het gebied van evenementenorganisatie en stelt zich daarom graag op als een partner die meebeweegt en meedenkt om zo de doelstelling van een bijeenkomst optimaal te realiseren. Kiezen voor de Doelen is kiezen voor professionaliteit.

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken of om de verschillende ruimtes te bekijken:

010 2171735 / evenementenwerving@dedoelen.nl

 

Mail ons direct